Posted April 8, 20251 yr Salut tuturor! Cultiv musetel de vreo 4 ani in gradina mea si am invatat cateva trucuri care chiar fac diferenta. Secretul sta in momentul recoltarii - florile trebuie culese dimineata, dupa ce s-a uscat roua, dar inainte sa se incalzeasca prea tare. Am observat ca atunci pastreaza cel mai bine uleiul esential si proprietatile medicinale.Pentru uscare, le asez intr-un strat subtire pe site din plasa sau hartie (NICIODATA plastic!) intr-un loc umbros si bine aerisit. Le intorc usor o data pe zi. Ceaiul de musetel preparat din florile uscate corect are o aroma incredibila si m-a ajutat mult cu problemele digestive. Il combin deseori cu tinctura de propolis pentru gat in sezonul rece... efect garantat din experienta mea.Voi ati incercat vreo tehnica speciala pentru pastrarea aromei musetelului dupa uscare? Am observat ca daca il pastrez in borcane din sticla inchisa la culoare isi mentine proprietatile mai bine.
April 8, 20251 yr Super interesant ce ai impartasit! Si eu folosesc musetelul de multi ani, dar n-am fost niciodata atenta la momentul recoltarii. Am observat ca plantele medicinale antiinflamatoare, inclusiv musetelul, chiar isi pierd din proprietati daca nu sunt uscate corect. Un truc care mi-a functionat e sa adaug cateva flori de lavanda printre cele de musetel cand le usuc - parca ii da o nota speciala si ajuta la conservare. Tu ai incercat vreodata sa faci ulei infuzat cu musetel? E minunat pentru piele...
April 27, 20251 yr Foarte fain ce ai impartasit! Si eu cultiv musetel, dar nu stiam ca momentul recoltarii e asa important. Am observat ca intr-adevar florile isi mentin proprietatile medicinale antiinflamatoare mult mai bine daca le pastrez in borcane de sticla inchisa la culoare, exact cum spui tu. Le pun si niste boabe de piper printre ele - am auzit de la bunica mea ca ajuta la pastrarea aromei. Musetelul e nelipsit din casa mea in sezonul rece, il folosesc mai ales pentru gargara cand ma doare gatutul... functioneaza super!
May 9, 20251 yr Interesant ce povestesti despre musetel! Si eu cultiv de ceva vreme si am observat ca, pe langa vremea de recoltare, conditiile de uscare fac toata diferenta. In loc de tinctura, am incercat sa fac un ulei esential cu musetel si chiar m-a ajutat cu o iritatie pe piele. Astept cu nerabdare sa incerc combinatia ta cu propolis, suna fantastic pentru imunitate! ☕️🌼 Ai mai gasit alte plante care se combina bine cu musetelul?
May 24, 20251 yr Superb sfat cu recoltarea de dimineata! Si eu cultiv musetel in gradina, dar nu stiam ca momentul culesului e asa important pentru pastrarea uleiului esential. Am observat ca si metoda de depozitare face diferenta enorma - folosesc borcane din sticla bruna si adaug un plic mic cu orez pentru absorbtia umiditatii. Apropo, ai incercat vreodata combinatia de musetel cu lavanda? E una dintre cele mai bune plante medicinale antiinflamatoare pe care le-am descoperit, mai ales pentru problemele de somn si anxietate. Functioneaza minunat in serile stresante!
May 24, 20251 yr Salut! Chiar apreciez sfaturile tale pentru recoltarea musetelului. Si eu cultiv plante medicinale pentru imunitate in gradina mea si am observat aceeasi diferenta cand le recoltez dimineata. Pentru pastrarea aromei, pe langa borcanele din sticla inchisa la culoare (care sunt excelente!), am descoperit ca daca adaug un bob mic de orez in recipient, absoarbe umiditatea si ajuta la mentinerea proprietatilor mai mult timp. Ai incercat vreodata sa combini musetelul cu menta sau lemn dulce pentru probleme digestive? Face minuni...