Ce analize de sânge se fac pentru cancer la sân

Cancerul la sân este una dintre cele mai frecvente forme de cancer diagnosticată la femei în întreaga lume. Detectarea precoce a acestei afecțiuni este esențială pentru tratamentul cu succes, iar analizele de sânge pot juca un rol important în această detectare. În acest articol, vom explora ce analize de sânge se fac pentru cancerul la sân și cum pot acestea contribui la depistarea precoce a bolii.

Analize de sânge pentru cancerul la sân

Deși examinările imagistice precum mamografia rămân metodele de screening cele mai comune pentru cancerul la sân, analizele de sânge pot oferi informații suplimentare și pot ajuta la evaluarea riscului unei persoane de a dezvolta această afecțiune. Mai jos sunt câteva analize de sânge importante pentru cancerul la sân:

1. Testul CA 15-3

Acest test măsoară nivelul antigenului cancerului 15-3 (CA 15-3) în sânge. CA 15-3 este o proteină care poate fi crescută în cazul unor tipuri de cancer la sân. Cu toate acestea, trebuie să reținem că nivelurile ridicate ale CA 15-3 nu sunt specifice cancerului la sân și pot fi asociate și cu alte condiții medicale.

2. Testul CA 27.29

Similar cu testul CA 15-3, testul CA 27.29 măsoară nivelul antigenului cancerului 27.29 (CA 27.29) în sânge. Această analiză poate fi folosită pentru monitorizarea eficacității tratamentului la pacienții cu cancer la sân avansat.

3. Analiza hormonilor

Cancerul la sân este adesea influențat de hormoni precum estrogenul și progesteronul. Prin urmare, analizele care măsoară nivelurile acestor hormoni în sânge pot oferi informații despre tipul cancerului și pot ajuta la stabilirea tratamentului adecvat.

4. Testul HER2

Testul HER2 (receptorul 2 al factorului de creștere uman epidermal) este important pentru determinarea tipului cancerului la sân. Anumite forme de cancer la sân sunt asociate cu o supraproducție a receptorului HER2, ceea ce poate influența tratamentul.

Încheiere

Analizele de sânge pot oferi informații valoroase în ceea ce privește cancerul la sân, însă ele nu pot fi utilizate ca metode de screening independente. Ele sunt adesea utilizate în combinație cu alte investigații, cum ar fi mamografia și biopsia, pentru a stabili diagnosticul și planul de tratament. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile disponibile de screening și analizele potrivite pentru situația dumneavoastră medicală.

Cât de precis este testul CA 15-3 în depistarea cancerului la sân?

Testul CA 15-3 nu este foarte specific pentru cancerul la sân și poate furniza rezultate fals pozitive sau fals negative. De aceea, el este adesea folosit în combinație cu alte investigații pentru evaluarea stadiului și progresul bolii.

De ce este important testul HER2 în cancerul la sân?

Testul HER2 ajută la determinarea tipului cancerului la sân, în special dacă este prezentă o supraproducție a receptorului HER2. Această informație poate influența tratamentul și opțiunile terapeutice disponibile.

Pot analizele hormonilor să indice dacă un cancer la sân este hormonos sau nu?

Da, analizele hormonilor pot oferi informații cu privire la natura hormonală a cancerului la sân. Cancerul la sân hormonos poate fi influențat de nivelurile hormonilor precum estrogenul și progesteronul, ceea ce poate determina alegerea tratamentului.

Care este rolul testului CA 27.29 în gestionarea cancerului la sân?

Testul CA 27.29 este folosit în special pentru monitorizarea eficacității tratamentului la pacienții cu cancer la sân avansat. El poate oferi informații despre răspunsul la terapie și evoluția bolii.

Vezi și:

Photo of author

Edui

Lasă un comentariu