Ce inseamna borderline crescut la colesterol

Ați auzit adesea despre importanța menținerii nivelului de colesterol în limitele normale pentru o sănătate cardiovasculară optimă. Dar ce înseamnă cu adevărat atunci când vorbim despre un nivel de colesterol „borderline crescut”? În acest articol, vom explora în profunzime acest concept și vom oferi informații utile pentru a vă ajuta să înțelegeți cât trebuie să fie colesterolul normal.

Ce Este Colesterolul?

Colesterolul este o substanță grasă esențială prezentă în organismul uman, care are un rol crucial în funcționarea normală a acestuia. Există două tipuri principale de colesterol:

 • Colesterolul LDL (Low-Density Lipoprotein) : Acesta este adesea numit „colesterolul rău,” deoarece cantitățile excesive pot duce la depunerea de plăci de grăsime pe pereții arterelor, crescând riscul de boli de inimă.
 • Colesterolul HDL (High-Density Lipoprotein) : Acesta este denumit „colesterolul bun,” deoarece ajută la eliminarea excesului de colesterol din sânge și îl transportă către ficat pentru eliminare.

Valori normale ale colesterolului

Pentru a înțelege ce înseamnă un nivel de colesterol „borderline crescut,” este important să cunoaștem valorile normale ale colesterolului în sânge. Aceste valori pot varia ușor în funcție de laboratorul care efectuează testele, dar în general, ele sunt următoarele:

Tipo de Colesterol Valoare Normală
Colesterolul Total Sub 200 mg/dL
Colesterolul LDL Sub 100 mg/dL
Colesterolul HDL Peste 40 mg/dL la bărbați și peste 50 mg/dL la femei

Un nivel de colesterol total între 200 și 239 mg/dL este considerat „borderline crescut,” iar valori mai mari de 240 mg/dL sunt considerate ridicate.

De Ce Este Important Colesterolul Normal?

Mentinerea nivelului de colesterol în limitele normale este esențială pentru sănătatea cardiovasculară. Nivelurile ridicate de colesterol LDL pot duce la acumularea de plăci de aterom, care pot obstrucționa arterele și crește riscul de boli de inimă, atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Pe de altă parte, colesterolul HDL ajută la curățarea arterelor și la eliminarea excesului de colesterol din organism, reducând astfel riscul de boli de inimă.

Cum Se Menține Colesterolul în Limitele Normale?

Pentru a menține colesterolul în limitele normale, este important să adoptați un stil de viață sănătos, care poate include:

 • Alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase, precum cele din uleiurile de măsline și nuci.
 • Limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans, precum produsele de patiserie și alimentele procesate.
 • Exerciții fizice regulate pentru menținerea greutății corporale și îmbunătățirea sănătății cardiovasculare.
 • Renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool.
 • Medicația prescrisă de medic, în cazul în care nivelurile de colesterol rămân ridicate în ciuda schimbărilor de stil de viață.

Cât Trebuie să Fie Colesterolul Normal?

Valorile normale ale colesterolului sunt cele menționate anterior, dar este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a stabili un obiectiv personalizat în funcție de factorii de risc individuali și istoricul medical.

Care Sunt Factorii de Risc pentru Nivelurile Ridicate de Colesterol?

Factorii de risc pentru niveluri ridicate de colesterol includ:

 • Ereditatea genetică.
 • Obiceiurile alimentare nesănătoase.
 • Sedentarismul.
 • Fumatul.
 • Diabetul.
 • Hipertensiunea arterială.

Care Sunt Simptomele Nivelurilor Ridicate de Colesterol?

Nivelurile ridicate de colesterol nu au de obicei simptome evidente, dar pot duce la complicații grave. De aceea, este important să efectuați teste regulate de sânge pentru a verifica nivelurile de colesterol și să discutați cu medicul dumneavoastră despre strategiile de gestionare a colesterolului.

Vezi și:

Photo of author

Edui

Lasă un comentariu