Ce înseamnă tgo/ast mărit?

În lumea medicală, testele hepatice sunt extrem de importante pentru evaluarea sănătății ficatului și a sistemului hepatic în general. Unul dintre parametrii importanți care se măsoară în aceste teste este nivelul de TGO (transaminază glutamic-piruvică) și AST (aspartat aminotransferază). Dacă ai primit rezultate care indică că TGO/AST este mărit, este esențial să înțelegi ce înseamnă acest lucru și ce implică pentru starea ta de sănătate.

Vă invităm să citiți articolul care este rezultatul inițiativei noastre comune cu piscina-ta.ro

Ce Sunt TGO și AST?

TGO și AST sunt enzime prezente în principal în celulele hepatice (ficat) și, într-o mai mică măsură, în alte țesuturi, cum ar fi mușchii scheletici și inima. Aceste enzime sunt esențiale pentru metabolismul normal al aminoacizilor și al altor substanțe în organism. Atunci când celulele hepatice sau ale altor organe sunt deteriorate sau distruse, aceste enzime sunt eliberate în sânge, ceea ce duce la creșterea nivelului lor în analizele de sânge.

De Ce Se Mărește Nivelul de TGO și AST?

Există mai multe motive pentru care nivelul de TGO și AST poate fi crescut în analizele tale de sânge:

  • Boala hepatică: Cele mai frecvente cauze ale creșterii TGO și AST sunt afecțiunile hepatice, cum ar fi hepatita, ciroza sau steatoza hepatică.
  • Leziuni ale mușchilor sau ale altor organe: Traumatismele sau afecțiunile care afectează mușchii scheletici, inima sau alte organe pot duce, de asemenea, la creșterea nivelului de TGO și AST.
  • Consumul excesiv de alcool: Alcoolul poate fi toxic pentru ficat și poate duce la creșterea enzimelor hepatice.
  • Medicamente: Unele medicamente, în special cele utilizate în tratamentul cancerului sau al infecțiilor virale, pot afecta ficatul și pot determina creșterea nivelului de TGO și AST.

Ce Semnificație Are TGO/AST Mărit?

Un nivel crescut de TGO și AST poate indica prezența unei probleme de sănătate, dar nu furnizează o imagine detaliată a cauzei exacte. Este important să consulți un medic pentru a identifica cauza și pentru a iniția tratamentul adecvat, dacă este necesar.

Tratamentul și Managementul

Tratamentul depinde de cauza principală a creșterii nivelului de TGO și AST. Dacă este vorba despre o boală hepatică, medicul tău poate recomanda schimbări în stilul de viață, medicamente sau alte intervenții pentru a trata afecțiunea subiacentă.

Faqs despre tgo/ast mărit

1. Ce înseamnă când am TGO/AST mărit?

Un nivel crescut de TGO și AST în analizele de sânge indică faptul că celulele hepatice sau ale altor organe au fost afectate. Acest lucru poate fi cauzat de boli hepatice, leziuni sau alte afecțiuni medicale.

2. Care sunt simptomele TGO/AST mărit?

De obicei, TGO/AST mărit nu provoacă simptome specifice. Simptomele depind de cauza subiacentă, cum ar fi o boală hepatică sau o leziune musculară.

3. Ce ar trebui să fac dacă am TGO/AST mărit?

Primul pas este să consulți un medic pentru evaluarea corectă a stării tale de sănătate. Medicul va putea stabili cauza și opțiunile de tratament sau management adecvate.

4. Pot să scad nivelul de TGO/AST prin schimbări în alimentație?

Modificările în alimentație pot ajuta în cazurile de boală hepatică, dar nu pot rezolva toate problemele. Este important să urmezi sfaturile medicului tău și să adopți un stil de viață sănătos.

5. Este TGO/AST mărit întotdeauna semn de boală gravă?

Nu neapărat. Există multe cauze posibile ale creșterii nivelului de TGO și AST, unele mai grave decât altele. Doar medicul tău poate stabili severitatea situației și planul de tratament adecvat.

Vezi și:

Photo of author

Edui

Lasă un comentariu