Ce medic se ocupă de circulația sângelui?

Circulația sângelui este un aspect vital al sănătății noastre și, atunci când întâmpinăm probleme legate de acest proces, este esențial să consultăm un medic specializat în acest domeniu. În acest articol, vom explora ce medic se ocupă de circulația sângelui și ce tipuri de analize sunt folosite pentru evaluarea stării circulației sângelui.

Acest articol este rodul colaborării redacției noastre cu portalul web cneo.ro

Medicul specialist în circulația sângelui

Medicul care se ocupă de circulația sângelui este cunoscut sub numele de angiolog sau flebolog. Acești specialiști sunt instruiți pentru a diagnostica, trata și gestiona afecțiunile legate de sistemul vascular al corpului uman. Acest sistem include arterele, venele și capilarele care transportă sângele și substanțele nutritive către diferite organe și țesuturi.

Angiologii și flebologii sunt specializați în tratarea unei game variate de probleme legate de circulația sângelui, cum ar fi venele varicoase, tromboza venoasă profundă (TVP), insuficiența venoasă cronică, ateroscleroza și multe altele. Acești medici au cunoștințe profunde în anatomia vasculară, diagnosticarea și managementul bolilor vasculare.

Analize pentru evaluarea circulației sângelui

Pentru a evalua starea circulației sângelui și pentru a stabili un diagnostic corect, medicul specialist în circulația sângelui poate recomanda o serie de analize și teste. Acestea pot include:

  • Ecografia Doppler : Acest test utilizează ultrasunetele pentru a evalua fluxul de sânge în vene și artere. Este util în diagnosticarea venelor varicoase, trombozei venoase și altor afecțiuni vasculare.

  • Angiografia : Această procedură implică injectarea unui agent de contrast în sistemul vascular și realizarea unei serii de radiografii pentru a vizualiza structura vaselor de sânge și eventualele obstrucții sau anomalii.

  • Analize de sânge : Uneori, se pot efectua analize de sânge pentru a măsura nivelurile de colesterol, glucoză sau alte substanțe care pot afecta circulația sângelui.

  • Teste de coagulare : Pentru a evalua riscul de formare a cheagurilor de sânge, medicul poate recomanda teste de coagulare, cum ar fi timpul de protrombină sau timpul de tromboplastină parțială.

Tratamentul Problemelor de Circulație Sângelui

Medicul angiolog sau flebolog va dezvolta un plan de tratament personalizat în funcție de afecțiunea vasculară a pacientului. Acest plan poate include modificări ale stilului de viață, terapie medicamentoasă sau intervenții chirurgicale, cum ar fi intervenții de desfundare a arterelor sau tratamentul venelor varicoase.

Este important să căutați ajutor medical dacă experimentați simptome precum durere în picioare, umflături, furnicături sau amorțeli, deoarece acestea pot indica probleme de circulație a sângelui.

Faqs despre analizele pentru circulația sângelui

1. Ce analize se fac pentru circulația sângelui?

Pentru evaluarea circulației sângelui, medicul poate recomanda ecografie Doppler, angiografie, analize de sânge pentru colesterol și glucoză, precum și teste de coagulare.

2. Când ar trebui să consult un medic specialist în circulația sângelui?

Ar trebui să consultați un medic specialist în circulația sângelui dacă aveți simptome precum umflături ale picioarelor, durere sau furnicături, sau dacă sunteți diagnosticat cu afecțiuni vasculare.

3. Care sunt specializările medicale legate de circulația sângelui?

Medicii specializați în circulația sângelui includ angiologii și flebologii, care se ocupă de diagnosticarea și tratamentul problemelor vasculare.

Așadar, atunci când vine vorba de sănătatea circulației sângelui, este esențial să consultați un medic specialist în acest domeniu pentru o evaluare corectă și un tratament adecvat.

Vezi și:

Photo of author

Edui

Lasă un comentariu