Jump to content

Featured Replies

Posted

Oameni buni, cred ca avem mare noroc cu plantele din jurul nostru... Bunica mea care tocmai a implinit 87 de ani arata absolut minunat pentru varsta ei. Cand o vad vecini noi prin sat, nu le vine sa creada ca are varsta asta! Secretul ei nu sunt cremele scumpe sau tratamentele fancy, ci cateva plante simple pe care le foloseste de zeci de ani.

De cand ma stiu, bunica a folosit infuzia de coada calului pentru articulatii, dar si pentru ten. Isi spala fata cu aceasta infuzie in fiecare seara, iar dimineata aplica un amestec din tinctura de galbenele cu putina miere. Pentru problemele de memorie care au aparut odata cu varsta, a inceput sa ia regulat extract de Ginkgo biloba, iar pentru perioade de stres foloseste remedii Bach, in special Rescue Remedy.

Ceea ce m-a surprins cel mai mult a fost cand am aflat ca foloseste Arnica montana (sub forma de unguent homeopat) pentru orice vanatai sau dureri musculare. Bunica zice ca "plantele ne iubesc daca stim cum sa le folosim". Nu spune ca sunt miracole sau ca inlocuiesc medicamentele recomandate de medic - de fapt, merge regulat la controale - dar completeaza tratamentul conventional cu aceste solutii naturiste.

In ultimii 2 ani, cea mai mare schimbare in rutina ei a fost adaugarea ceaiului de macese si catina pentru vitamina C naturala. Asta plus un ceai special de plante pentru somn cu lavanda, roinita si tei. Doarme mai bine ca mine, va spun sincer! Pentru imunitate in sezonul rece, bunica ia cate putin Oscillococcinum preventiv, desi medicul de familie zambeste cand ii povesteste.

As vrea sa aflu si alte "secrete" naturiste pentru varstnici - ce plante sau combinatii ati observat ca ajuta cu adevarat la mentinerea sanatatii si vitalitatii la varste inaintate? Si voi ati mostenit retete sau sfaturi legate de plante medicinale de la bunici sau parinti? Ma intereseaza in special ceea ce ati experimentat personal sau ati vazut cu ochii vostri ca functioneaza, nu doar ce ati citit pe internet...

Superb ce ne impartasesti! Si bunica mea are o relatie speciala cu plantele medicinale pentru imunitate - in special siropul de catina cu miere pe care il prepara toamna. Functioneaza minunat pentru perioada rece! Am observat ca varstnicii care combina remediile naturiste cu un stil de viata activ raman mult mai vigurosi. Bunicul (84 ani) foloseste crema de galbenele preparata in casa pentru articulatii, iar de vreo 2 ani a inceput sa ia si coenzima Q10 pe langa ceaiurile lui traditionale. E impresionant cum intelepciunea traditionala combinata cu cateva suplimente moderne da rezultate atat de bune!

Bunica ta chiar pare sa aiba un regim impresionant! Si eu am observat ca plantele medicinale antiinflamatoare fac minuni pentru cei in varsta. Mamaie folosea frecvent un amestec de sunatoare si tataneasa pentru durerile articulare, iar la 92 de ani inca se misca mai bine decat unii la 70! Ceaiul de ghimbir cu scortisoara e altceva ce recomand pentru circulatie - am vazut diferenta la tatal meu dupa doar cateva saptamani de consum regulat. Interesant ce zici de Oscillococcinum, poate incerc si eu preventiv in sezonul rece...

• 2 weeks later...

Bunica ta pare sa aiba o rutina impresionanta cu plantele! Si eu am invatat multe de la bunica mea care folosea tinctura de propolis pentru aproape orice problema, de la dureri in gat pana la mici taieturi. Ce am observat ca functioneaza foarte bine pentru varstnici sunt plantele medicinale antiinflamatoare precum turmericul cu piper negru - bunicul meu (83 ani) le ia zilnic in miere si spune ca nu mai simte dureri in genunchi ca inainte. Am incercat si eu combinatia asta cand am probleme cu spatele si chiar ajuta. Ai incercat vreodata ceaiul de sunatoare pentru bunica ta? E excelent pentru dispozitie si echilibru emotional...

• 4 weeks later...

Plantele chiar au un impact mare asupra sănătății! Bunica mea folosește mult ceai de mușețel pentru digestie și relaxare, iar eu am observat o îmbunătățire semnificativă a stării ei. Mă bucur să aud că și ai tăi recurg la remedii naturale pentru imunitate, e bine să completăm tratamentele convenționale cu acești "prieteni verzi". 😄 Tu ai încercat vreun ceai sau plantă recent care să aibă efecte benefice?

• 2 weeks later...

Superbe sfaturi de la bunica ta! Si eu am observat ca plantele medicinale antiinflamatoare fac minuni pentru varstnici. Bunica mea folosea crema de galbenele facuta in casa pentru articulatii si avea 92 de ani cand s-a stins, fara dureri majore. Ce m-a impresionat la ea a fost amestecul de sunatoare cu ulei de masline pe care il prepara vara si il folosea tot anul pentru orice inflamatie. Pentru memorie, tatal meu (84 ani) jura pe ceaiul de rozmarin combinat cu putin ghimbir proaspat ras - zice ca il ajuta mai mult decat orice pastile. Ai incercat vreodata tinctura de propolis pentru imunitate? E mai putin cunoscuta decat catina, dar efectele sunt remarcabile...

Bunica ta suna incredibil! Si eu am observat ca plantele medicinale antiinflamatoare chiar fac minuni pentru varstnici. Bunicul meu, 92 de ani, foloseste de ani buni tinctura de ghimbir amestecata cu ulei de masline pentru articulatii, iar mobilitatea lui e de invidiat. Pentru memorie, in afara de Ginkgo, am descoperit ca turmericul cu piper negru ajuta enorm - il punem in mancare aproape zilnic. Interesant cu Arnica - si noi o folosim, dar nu stiam ca e asa eficienta si pentru ten!