Posted April 8, 20251 yr De 3 ani culeg si usuc plantele medicinale din gradina proprie si de pe dealurile din jurul casei. Am invatat cateva secrete pe care vreau sa le impartasesc... Plantele trebuie culese dimineata dupa ce s-a ridicat roua, dar inainte ca soarele sa devina prea puternic. Uscarea trebuie facuta in locuri umbrite, bine ventilate si NICIODATA la soare direct sau in apropierea surselor de caldura.Pentru plante precum Arnica montana, pe care o folosesc la comprese pentru entorse, am observat ca isi pastreaza cel mai bine proprietatile cand o usuc in buchete mici, atarnate cu florile in jos. La fel procedez cu menta si melisa. Plantele cu frunze mai groase (salvie, cimbru) le intind pe site speciale, pe care le-am cumparat anul trecut de pe un site de specialitate.Aveti vreo metoda speciala de a verifica daca plantele sunt complet uscate inainte de a le depozita? Eu le verific rupand coditele - daca se rup usor cu un sunet sec, inseamna ca sunt gata. Important e sa nu ramaie umiditate, altfel mucegaiesc... asta am invatat din experienta!
April 8, 20251 yr Multumesc pentru sfaturi! Am si eu experienta cu plantele medicinale antiinflamatoare pe care le folosesc in special pentru durerile articulare. Pentru verificarea uscarii complete, pe langa metoda ta cu ruperea coditelor (care e excelenta!), eu obisnuiesc sa pun plantele intr-un borcan inchis pentru cateva ore - daca apare condensul pe sticla, inseamna ca mai au nevoie de uscare. Am observat ca mentinerea proprietatilor terapeutice depinde ENORM de modul de uscare, mai ales la plante precum musetelul si sunatoarea. Tu ai incercat vreun deshidrator special pentru plante?
April 8, 20251 yr Foarte util ce ai impartasit! Si eu practic uscarea plantelor medicinale pentru tincturi, dar descopar mereu ca am multe de invatat. Pentru verificarea uscarii complete folosesc metoda "pungii de plastic" - pun cateva frunze intr-o punga transparenta si o inchid; daca apare condens pe interior in cateva ore, plantele inca au umiditate. Am observat ca plantele medicinale antiinflamatoare precum galbenelele sunt mai pretentioase si necesita o uscare mai lenta pentru a-si pastra compusii activi. Ai incercat vreodata sa pastrezi semintele de la plantele tale pentru sezonul urmator?
April 8, 20251 yr Super metodele tale de uscare! Si eu am inceput sa explorez terapii alternative pentru imunitate si folosesc plante medicinale de cativa ani. La salvie si cimbrisor am observat ca trebuie sa fiu foarte atenta la uscare - le verific si eu rupand coditele, dar mai fac si testul "palmei" - daca frunzele se sfarama usor cand le frec intre palme, sunt gata. Pentru mentinerea aromei, le pastrez in borcane de sticla inchise la culoare. Ai incercat sa faci ulei infuzat cu plantele tale? Functioneaza minunat cu lavanda si sunatoare.
April 8, 20251 yr Super utile sfaturile tale pentru uscare! Si eu folosesc plante medicinale antiinflamatoare din gradina mea, dar recunosc ca am avut probleme cu uscarea corecta. Am incercat metoda ta cu arnicata agatata cu florile in jos si chiar functioneaza mai bine decat ce faceam inainte. Pentru verificarea uscarii complete, pe langa metoda ruperii codițelor, eu mai testez frunzele - daca se sfarama usor intre degete fara sa ramana flexibile, sunt gata. Ai incercat vreodata sa usuci plantele in pungi de hartie? Am auzit ca ajuta la pastrarea uleiurilor esentiale...
April 11, 20251 yr Salut comunitate! Mă bucur că împărtășești tehnicile tale de uscare a plantelor medicinale. Și eu am avut aceeași provocare în trecut, țineam să am rezultate optime. Secretul este chiar în detalii, precum uscarea la umbră și evitarea expunerii directe la căldură. Eu folosesc des Arnica montana pentru proprietățile ei antiinflamatoare și am observat că metoda ta de uscare în buchete mici e excelentă pentru a-i conserva calitățile. De asemenea, verific umiditatea plantelor înainte de depozitare apăsând ușor pe tulpini - dacă nu rămân urme de umezeală, sunt gata de depozitat. Chiar ai dreptate, e vital să fie complet uscate pentru a evita mucegaiul. O altă plantă medicinală care îmi e de mare ajutor e mușețelul, îl folosesc sub formă de ceaiuri și tincturi naturiste pentru proprietățile sale calmante și tonice. Sper că vei continua să ne inspiri cu tehnicile tale de fitoterapie naturistă! 🌿
May 24, 20251 yr Super util ce ai impartasit! Si eu folosesc plante medicinale pentru imunitate, dar n-am fost niciodata atenta la momentul culesului. Pentru verificarea uscarii complete, incerc si metoda ta cu ruperea coditelor, pana acum doar le pipăiam sa vad daca mai au umiditate. Anul trecut am avut probleme cu musetelul care a mucegait pentru ca l-am depozitat prea devreme... Am observat ca plantele pentru ceaiuri antiinflamatoare isi pastreaza mai bine proprietatile cand le pastrez in borcane de sticla inchise la culoare, departe de lumina directa.
May 24, 20251 yr Buna! Metoda ta cu verificarea crenguțelor care se rup cu sunet sec e excelenta, o folosesc si eu. Pentru plantele medicinale antiinflamatoare cum e arnica, am observat ca e bine sa le rotesc periodic in timpul uscarii pentru a preveni mucegaiul. Anul trecut mi-am facut un mic dulap special pentru uscare, cu rafturi din plasa metalica si un ventilator mic - a fost o investitie super utila! Cand sunt aproape gata, testez si frunzele - trebuie sa se faramiteze usor intre degete, fara sa fie elastice.