Posted April 8, 20251 yr Buna seara comunitate!Acum 3 zile am terminat de uscat prima recolta de plante din gradina mea si sunt tare multumita. Pentru uscare, metoda care mi-a reusit perfect a fost legarea in buchetele mici si atarnarea lor cu tulpinile in sus intr-o camera aerisita si intunecoasa (eu folosesc podul casei). Am observat ca sunfloarea se usuca cel mai frumos daca nu o expui direct la soare, pastreaza culoarea si proprietatile mai bine.O alta metoda simpla e uscarea pe site sau rafturi din lemn - am incercat anul trecut si a functionat excelent pentru sunatoare si coada soricelului. Important e sa intorci plantele zilnic ca sa nu mucegaiasca. Am aflat de la bunica mea ca unele plante ca menta sau melisa se pot usca si in cuptor la temperaturi foarte mici, dar eu nu am incercat inca.Voi ce metoda preferati pentru florile delicate care isi pierd usor culoarea in timpul uscarii? Stiu ca exista si deshidratoare electrice, dar parca plantele uscate traditional au alt miros...
April 8, 20251 yr Buna! Metoda ta de uscare a plantelor in pod suna ideala, si eu folosesc aceeasi tehnica pentru salvie si busuioc. Cu florile delicate am descoperit ca "metoda uscarii lente la umbra" face minuni - le asez pe prosoape de bumbac si le rotesc usor in fiecare zi. Pentru "plante medicinale antiinflamatoare" precum galbenelele, am observat ca isi pastreaza mai bine proprietatile daca le usuci in camere racoroase cu circulatie buna a aerului. Nu m-am imprietenit nici eu cu deshidratoarele, parca se pierde ceva din esenta plantelor cand folosesti metode moderne...
May 24, 20251 yr Buna! Si eu am inceput sa folosesc tehnici de uscare a plantelor medicinale pentru imunitate anul trecut si pot confirma ca metoda cu buchetele atarnate e cea mai buna pentru pastrarea proprietatilor. Pentru florile delicate (musetel, galbenele) folosesc site asezate la umbra si le intorc de 2-3 ori pe zi. Am incercat si un deshidrator la temperatura minima pentru menta, dar parcă plantele uscate traditional au alt farmec si miros mai intens... Tu ai incercat vreodata uscarea pe hartie absorbanta pentru florile foarte delicate?